Terörle mücadelede tarihi anlaşma

AYDIN HASAN Ankara – Toplantıya Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Lideri İbrahim Kalın, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Irak Savunma Bakanı Sabit Rıza El Abbasi ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad, Irak güvenlik bürokrasisi ile Kürt Bölgesel Yönetimi’nden temsilciler katıldı. Toplantı marjında Türkiye ve Irak ortasında Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Gayrete dair Mutabakat Zaptı iki ülkenin Savunma Bakanları Güler ve El Abbasi tarafından imzalandı. Alınan bilgiye nazaran; mutabakat zaptı çerçevesinde Bağdat’ta Ortak Güvenlik Uyum Merkezi kurulacak. Türkiye’nin askeri varlığının olduğu Başika’da ise Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi oluşturulacak. Kurulacak bu merkezler iki ülkenin başta PKK olmak üzere terörle çabasında ortak çalışmasına imkan sağlayacak. 

Tarihi kıymete haiz 

Fidan ile Fuad Hüseyin, toplantının akabinde ortak açıklamada bulundu. Fidan, özetle şunları söyledi: “Son periyotta hem siyasi hem teknik seviyedeki karşılıklı temaslarımızı ağırlaştırdık bağlarımıza güç kazandırdık. Bu olumlu seyri, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz Nisan ayında Irak’a gerçekleştirdikleri tarihi ziyarette taçlandırdık. Bu ziyarette 27 muahede ve mutabakat zaptının imzalanması ortak irademizin en kıymetli tezahürü. Bağdat’ta imzaladığımız metinlerden ortak işbirliği için stratejik çerçeve muahedesine başka bir parantez açmak istiyorum. Bu muahede Irak’la birlikte gerekli gördüğümüz her işbirliği alanında ortak daimi komiteler kurulmasını öngörüyor. Kelam konusu komiteler ticaretten güce, su konusundan ulaştırmaya, sağlıktan eğitime bağlantılarımızı tüm problemleriyle güçlendiren bir çerçeve. Bugün bu hususları tekrar gözden geçirdik. Gördük ki hem Türkiye hem Irak, sayın Cumhurbaşkanımız ve Irak Başbakanı sayın Sudani’nin ortaya koyduğu iradenin gereğini yapmak için ağır bir uğraş yürütmekte. Birebir çabayla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yüksek Seviyeli Toplantımızı gerçekleştirildik. Geçtiğimiz yıl aralık ayında ve bu yıl Mart ayında tıpkı formatta bir ortaya gelmiştik. Irak’ta PKK farkındalığının arttığını görmekten mutluyuz. Münasebetlerimizin güvenlik ve askeri boyutlarını ele aldık.  Müzakeresini yaptığımız askeri, güvenlik ve terörle uğraş zaptı taslağı üzerinde görüşmelerimizi ağırlaştırdık. Tarihi bir gelişmeyi de ilan etmek istiyorum. Kelam konusu mutabakat zaptı az evvel imzalandı. Temaslarımızı kesintisiz halde sürdüreceğiz. Mutabakat zaptının her iki ülke için iyi olmasını diliyorum.” 

Irak’a hudutlu vize serbestisi

Bakan Fidan, “15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül’de başlatma konusunda karar aldık. Bölgemiz sancılı bir süreçten geçiyor. İsrail sivilleri zalimce gaye alıyor. Irak’la Filistin konusunda tek sesiz. Mahmud Abbas TBMM çatısı altında tüm dünyaya seslendi” dedi.

Daimi merkez

Yetkililerden alınan bilgiye nazaran, Bağdat’ta Ortak Güvenlik Uyum Merkezi kurulacak. Bu merkez daimi nitelikte daima açık tutulacak bir merkez olacak. Bu merkez kanalı ile PKK ve başka terör örgütleriyle çabada istihbarat ve öbür alanlarda ortak çalışma yapılabilecek.

PKK bir tehdit

Hüseyin de, Irak topraklarından komşu ülkelere yönelik bir tehdidin Irak arayasasına da muhalif olduğunu vurguladı. Hüseyin, “Bir öbür bahis PKK ögelerinin Mahmur, Kandil ve Sincar’daki varlığı Kürt bölgesi için Irak için demokratik süreçlerimiz için tehdit oluşturuyor. PKK şu anda siyasi, güvenlik ve türel istikametten yasaklı bir partidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir