Gençleri tehdit ediyor! ‘Kalp hastalığı kaderiniz değil, seçiminizdir’

Gençlerde kalp krizi riski düşük fakat daha ölümcül seyrediyor. Kalp damarlarının tıkanması çocukluk çağında bile beslenme bozuklukları ve genetik yatkınlık ile bağlıdır. Sigara kullanımı damar sertliği ve buna bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığını artırıcı tesir gösterir. Bu nedenle, bilhassa sigara içen, sistemsiz ve yüksek kolesterol içerikli diyet ile beslenen, nizamlı idman yapmayan genç şahıslarda kalp krizi geçirme riski bulunuyor. Sıhhatsiz beslenme biçimi, gerilim, hareketsiz ömür, çok ölçüde sigara ile alkol tüketimi ve ağır fizikî aktivite günümüzde ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasını tetikliyor.

Kalp krizine kadar gidebilen damar tıkanıklığı oluşması uzun bir süreçtir. Kalp damarlarının tıkanması yavaş yavaş ve uzun bir vakti kapsarsa, kalp kendini bu duruma hazırlar. İleri yaştaki şahıslarda kalp krizi meydana geldiğinde, kalp bu süreçte hazırladığı “kollateral damar” denilen yan yollar aracılığıyla kalbe oksijen götürmeye devam eder. Lakin genç yaşta geçirilen ani kalp krizlerinde, kalp bu duruma hazırlıksızdır. Bu yan yollar şimdi oluşmamıştır. Böylelikle sonuç daha önemli olur.

KALP VE DAMAR SIHHATİNİ KORUMAK İÇİN ‘’OMEGA 3’’

Ani kalp krizi riskini azaltmak için en kıymetli faktör gerçek beslenme, gerilimsiz ve etkin bir ömürdür. Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sıhhati üzerinde çok olumlu tesirleri bulunur. Omega 3 damar sertliği oluşumunu önler, kan basıncını düşürerek, ritim bozukluklarını ve kan şekerini düzenleyici bir tesir yaratır. Geçtiğimiz günlerde Harvard Tıp Fakültesi’nde, 16 yıl süren 2.700 sağlıklı kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçları, Omega 3‘ün kalp damar hastalıklarından vefat riskini yüzde 27 oranında azalttığını gösterdi. Bilhassa de 3 ana Omega 3 yağ asidinden biri olan DHA’nın (dokozohegzanoik asit) kalp krizi nedenli vefatları yüzde 40 oranında, ritim bozukluğuna bağlı gelişen vefatları ise yüzde 45 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıyeten kandaki Omega 3 düzeyleri ile inme ve ölümcül olmayan kalp krizi ortasında da değerli bir alaka olduğu gösterildi. Lakin, ne yazık ki, Omega 3 yağ asitlerini beden kendisi yapamıyor ve bunları kesinlikle dışarıdan almak gerekiyor.

OMEGA 3 ZENGİNİ BESİNLER NELERDİR?

Özellikle uygun ortamda yetişmiş, yağlı balıklardan somon ve sardalya Omega 3 açısından en varlıklı balık çeşitleridir. Yeniden öteki deniz eserleri de değişen oranlarda Omega 3 içeriyor. Balık dışında ceviz, fındık, badem, ıspanak, brokoli, marul, semizotu üzere yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, soya yağını tüketmek kıymetlidir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir