Merkezi İsveç’in başşehri Stockholm’de bulunan, silahlı çatışmalar, askeri harcamalar ve silah ticareti ile silahsızlanma ve silah denetimi hususlarında bilgi tahlili yapan SIPRI, nükleer savaş başlıklarına sahip ülkelere ait rapor yayınladı. Dünya genelinde 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğunu belirten SIPRI, bunların 9 bin 576’sının kullanılabilir başlıklar olduğunu bildirdi. Raporda, “Bunlardan varsayımı 3 bin 844 savaş başlığı, füzeler ve uçaklarla konuşlandırılmış, yaklaşık 2 bin tanesi yüksek operasyonel alarm durumunda tutulmuştur. Yani füzelere takılmış ya da nükleer bombardıman uçaklarına konut sahipliği yapan hava üslerinde tutulmaktadır” denildi.
SIPRI raporunda, savaş başlıklarının yüzde 90’ının ABD ve Rusya’nın envanterinde olduğu tabir edildi. Raporda, “Rusya ve ABD birlikte tüm nükleer silahların neredeyse yüzde 90’ına sahiptir. Her ne kadar Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin akabinde her iki ülkede de nükleer güçlere ait şeffaflık azalmış olsa da nükleer cephaneliklerinin boyutları 2022’de nispeten sabit kalmış görünmektedir” denildi.
SIPRI’nin raporunda dikkat çeken kısım, Çin’in 2022-2023 ortasında envanterine 60 nükleer savaş başlığı eklemesi oldu. Açıklamada, “Çin’in nükleer cephaneliği Ocak 2022’de 350 savaş başlığından Ocak 2023’te 410’a yükseldi ve yükselmeye devam etmesi bekleniyor” denildi.
SIPRI yetkilisi Hans M. Kristensen, Çin ile ilgili datalara ait yaptığı açıklamada, “Çin nükleer cephaneliğini kıymetli ölçüde genişletmeye başlamıştır. Bu eğilimi Çin’in ulusal güvenliğini korumak için gereken minimum nükleer güce sahip olma gayesiyle bağdaştırmak giderek zorlaşmaktadır” dedi.
SIPRI raporunda, 9 ülkenin nükleer savaş başlığı sahibi olduğu görülüyor. Raporda bu ülkeler, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail olarak sıralanıyor. Nükleer savaş başlıklarının sayısı ise ‘konuşlandırılmış’ ve ‘depolanmış’ olarak ikiye ayrılıyor.
Bu kapsamda Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail’in konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı bulunmuyor. Çin’in 410, Hindistan’ın 164, Pakistan’ın 170, Kuzey Kore’nin 30, İsrail’in ise 60 depolanmış savaş başlığı bulunuyor.
ABD’nin envanterinde 5 bin 244, Rusya’nın 5 bin 889, İngiltere’nin 225 ve Fransa’nın 290 nükleer savaş başlığına sahip olduğu görülüyor.