Biden’dan ‘Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile koordineli nükleer çatışmalara hazırlanılsın’ imzası

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile koordineli nükleer çatışmalara hazırlanılması talimatı veren ABD nükleer stratejisini onayladığı belirtildi. 

New York Times’ın haberine nazaran caydırma gayeli siyaset hazırlanırken Çin’in süratle büyüyen nükleer cephaneliği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da nükleer silah kullanma tehdidi dikkate alındı. Çin’in nükleer silah sayı ve çeşitliliğinin 10 yıl içerisinde ABD ve Rusya ile rekabet edecek düzeye gelmesi bekleniyor. 

Salı günü Beyaz Saray, planın geçen aylarda Biden tarafından onaylandığını ve “metnin tek bir ülkeye karşı hazırlanmadığını” vurguladı. 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Savett: “Kılavuzun metni saklıdır fakat varlığı hiçbir biçimde bir sır değil. Bu yıl, geçen aylarda hazırlanan rehber tek bir yapı, ülke yahut tehdide karşı hazırlanmamıştır” diye konuştu. 

New York Times’a nazaran “Nükleer Görevlendirme Kılavuzu” isimli revize edilmiş strateji mart ayında Biden tarafından onaylandı. Şimdi yasama organı Kongre’ye siyaset değişikliği hakkında kapalılığı kaldırılmış bir bildirim gitmedi. 

Her 4 yılda bir güncellenen evrakın “çok gizli” olduğu için elektronik kopyasının bulunmadığı vurgulanan New York Times haberinde, dokümanın basılmış kopyalarının yalnızca birkaç ulusal güvenlik yetkilisine ve Pentagon’daki üst seviye kumandanlara verildiği aktarıldı.

ABD Güvenlik Kurulu’nun silah denetimi ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesinden sorumlu kıdemli yöneticisi Pranay Vaddi, haziran ayında yaptığı açıklamada Çin ve Rusya’nın nükleer stratejilerinde bir değişikliğe girmediği senaryoda ABD’nin mevcut silahlarını geliştirme stratejisinden vazgeçerek cephaneliğini geliştirme yoluna girebileceğini söylemişti. 

Vaddi ayrıyeten bâtın evraklara ithafen, “Rusya, Çin ve Kuzey Kore’yi birebir anda caydırabilecek tesire sahip olmalılar” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir