TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, taslak raporunu tamamladı

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Kurulu, taslak raporunu tamamladı. Türkiye’de sarsıntı üreten ve ağır hasar meydana getiren 450’ye yakın fayın varlığından kelam edilen raporda, sarsıntıların nedenlerine ait de MTA Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılında Kahramanmaraş Valiliği ismine yaptığı rapordan bahsedildi. Doğu Anadolu Fayı’nın 7 ve üzerinde büyüklüğünde bir sarsıntı üreteceğine, bu türlü bir risk olacağının daha evvel bilindiği üzerinde duruldu.

“Fay çizgileri üzerine konut yapılmamalı”

Taslak raporda teklifler de şu biçimde sıralandı:

“Riski olan vilayetlerde dirençli kentler oluşturulmalı. Bütün Türkiye’deki riskli bölgelerden başlayarak sarsıntıya hazırlık yapılmalı. Her binanın projesi koruma edilmeli ve proje binanın yöneticisine zimmetlenmeli. Türkiye’de doğal afetlerin önlenmesi ve ziyanların azaltılması konusunda merkezi idare, mahallî idare, özel idare ve halkın yetki sorumlulukları ortasında rasyonel istikrarlar oluşturulmalı. Tüm vilayetlerde, ‘afet idaresi ve planlaması’ üniteleri oluşturulmalı. Merkezi ve mahallî seviyede haberleşme, acil durum davet ve bilgi bağlantı sistemleri altyapısı ile acil müdahale ve yardımlar için ulaşım sistemleri teknolojiye uygun geliştirilmeli. Fay çizgileri üzerine konut yapılmamalı. Fay sınırları haritalanmalı. Eski binaların beton kalitesini belirlemek için kesinlikle beton petrografisi yapılmalı.”

Önerilere de yer verildi

Raporda, 2021 yılında kurulan TBMM Sarsıntı Araştırma Kurulu raporundan da alıntılar yapıldı. Tıpkı vakitte taşınabilir haberleşme ile elektronik haberleşme altyapısının kurulması, kamu güvenliği ve acil yardım haberleşme sistemine ilişkin altyapının kurulması, ülke genelinde uydu transmisyonlu taşınabilir baz istasyonlarının konuşlandırılması üzere tekliflere yer verildi.

Rapor, son formu verildikten sonra kurul üyelerine dağıtılacak ve akabinde TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir