81 ile genelge gönderildi! Bakan Kurum: Şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Suramı Genelgesi’, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na (EPDK) gönderildi. Genelgede, şarj ünitelerinin rastgele bir inşaya gereksinim duymayan, kapalı yer oluşturmayan ve blok olarak montajlı bir biçimde getirilen seyyar üniteler olduğuna dikkat çekildi. Yangın ve elektrik önlemleri alınmış olan bu ünitelerin ruhsat gerektiren bir yapı olmadığı belirtildi.

İnşa ve ruhsat gerektirmeyen bu istasyonların suram süreçlerinin “ortak alanlarda inşaat yapılması” kapsamında olmadığı için maliklerin beşte dördünün isteğine muhtaçlık duyulmayacak.

KURULUM KAİDELERİNDE KOLAYLIK

Ortak alanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin suramı kolaylaştırıldı. Ortak otopark alanlarında şarj ünitesi kurulması için kat maliklerinin sayı ve arsa hissesi çoğunluğunun kararı kâfi olacak.

ORTAK ALAN DIŞINDA İSE ORTAK KARARA GEREK OLMAYACAK

Ortak alan olmayan, bağımsız kısımların eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmayacaksa ve öteki bağımsız kısımlar ile ortak alanlar etkilenmeyecekse kat malikleri kurulu kararına gerek duyulmayacak.
Elektrik kurumlarından onay alınacak

Site ve apartmanların otoparklarında kurulacak üniteler için kesinlikle ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşü alınacak. Elektrikle ilgili öteki tüm mevzuata uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliğine uygun olması gerekecek.

TİCARİ GAYELİ KULLANILMAYACAK

Kat malikleri haricinde site yahut apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari işletme gayeli istasyonlar bu kapsamda olmayacak.

“YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ DAİMA BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuya ait toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Daha pak bir etraf, etraf dostu bir ulaşım anlayışı için apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz. Genelgemizi 81 vilayetimize gönderdik. Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon gayemize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü daima birlikte başaracağız” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir